Blago mucanje

lazar

LAZAR

„Prvi put kad sam ovde došao, mnogo sam mucao, nisam mogao ni reč da progovorim a da ne zamucam. Posle toga, odnosno posle prve terapije sam prestao da mucam jedno godinu dana ali nisam uradio svih šest meseci vežbi nego samo tri. Posle godinu dana je počelo da se vraća blago mucanje“

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Dobar dan, sledeći učesnik naše škole pobednika je Lazar. Lazare reci nešto o sebi. Koliko imaš godina, čime se baviš?

Lazar: ja sam Lazar, imam 17 godina, živim u Vinči. Idem u gimnaziju sada sam treća godina. Treniram džiu-džicu. Imam starijeg brata, ima 23 godine.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Reci nam, rezultat koji si sada postigao, kakav je on u odnosu na ono kako si ranije govorio.

Lazar: Prvi put kad sam ovde došao, mnogo sam mucao, nisam mogao ni reč da progovorim a da ne zamucam. Posle toga, odnosno posle prve terapije sam prestao da mucam jedno godinu dana ali nisam uradio svih šest meseci vežbi nego samo tri. Mislio sam da je trebalo tri, ali je trebalo šest, to sam saznao sada kada sam došao ovde drugi put. Posle te prve godine počelo je polako da se vraća mucanje. I trajalo je tako, bilo je blago, nije bilo tako napeto kao prvi put, blago mucanje jedno dve godine. I onda mi se pre mesec dana govor popravio, zato što sam odjednom postao mnogo opušteniji. Posle toga sam došao ovde da skroz uklonim taj problem i nadam se da ću potpuno uspeti u tome.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Doktor svojim novim učenicima često na početku ne govori da možete još koji put da dođete. Vi u stvari niste njegovi pacijenti, njegovi učenici, vi ste sada njegovi prijatelji, drugovi kada prođete ovo. Evo primer je i Lazar, da može da se dođe i posle pet godina ili već posle izvesnog perioda. Ako postane loše (govor) možete slobodno da dođete i on vas ne odbija, drago mu je da vas vidi. Daj savet onima koji su tek počeli da se bore sa tim prokletim mucanjem. Na šta treba da obraćaju pažnju, na šta uopšte ne treba da obraćaju pažnju. Kako da počnu da vežbaju.

Lazar: Ne mogu baš da posavetujem jer ni ja ne znam zašto baš sve ovo tačno radim, znam samo da treba da se napreže stomak…

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Reci ono što ti smatraš da treba da se radi. Upravo ono kako si ti radio

Lazar: Samo sam slušao ono što mi je govorio doktor i trudio sam se da ispoštujem to što mi je govorio i to je to.

Mucanje terapija