O nama

dr_vorobjevHteo bih da počnem s nekoliko reči o sebi, jer je to važno. Zovem se Vasilij Vorobjev, ja sam doktor. Morao sam da živim s mucanjem dugo godina, od ranog detinjstva.

Lečili su me, radili su sa mnom različiti lekari i psiholozi. Može se reći da sam bio pokusni kunić. Moj i vaš problem je malo proučavan u medicini, suviše je specifičan u odnosu na svakog čoveka i do danas niko nije izmislio univerzalnu metodu.

Ali ja sam se oslobodio mucanja. Bavio sam se time sam, u nečemu su mi pomogla dostignuća psihologa. Radili su sa mnom, ja sam radio na sebi, a rezultat toga je da je mucanje nestalo. Danas, budući da sam čovek koji normalno govori, želim vama da pomognem.

Mi smo posebni ljudi, a naš problem nije bolest. To je neprijatna navika.

Da, znam šta će vam na ovo reći drugi lekari, psihoterapeuti i logopedi. Verovatno ste čuli više puta dijagnoze koje neprijatno paraju uši: “neuroza govora”, “poremećaj govora”.

Zvuči kao osuda. Ali zapravo nije tako.

Neki lekari smatraju da, pošto se uzrok mucanja krije negde u nervnom sistemu, u samom Brokovom centru za govor, treba ovu oblast lečiti lekovima, fizioterapijom i sve to, prema njihovom mišljenju, treba da izleči vas ili vaše dete.

Saglasan sam da, ukoliko je čovek miran, njegov govor postaje tečan, lep i izražajan. Mucanje nestaje. Ali šta tada raditi? Stalno piti lekove za smirenje? Ne daj Bože!

Naša klinika nije kao ostale.

Zamislite da vaše mucanje predstavlja vrata iza kojih stojite vi sami. Možete pokušati da razvalite vrata nogama, da gurate ramenima, da bezuspešno zovete u pomoć. Ali niko ne razume da ne možete da jednostavno uhvatite kvaku i izađete napolje – zbog svog problema.

Naš cilj je da vam pomognemo da otkrijete ova  potpuno zatvorena vrata, na koja kucaju hiljade reči koje niste izgovorili. Potrebno je da zajedno izaberemo potreban ključ, da podmažemo zarđale šarke, da sklonimo prašinu s potamnele kvake, otvorimo vrata  i nađemo se  na slobodi.

Kako ćemo to raditi? Zajedno.

Da, ovde ne postoje pojmovi “lekar” i “pacijent”. Niko vas neće bosti iglama. Razgovaraćemo, šalićemo se, pevati pesme, pričati priče, čitati i recitovati stihove – sasvim kao “obični” ljudi. Nećete ni primetiti kako je prošla prva seansa vežbi.

A onda ćete uhvatiti sebe u misli: “Hej!  Evo samo što sam tečno govorio i nijednom nisam zapeo”.

Pomoći ćemo, jer znamo kako to da uradimo. Redovno nam dolaze ljudi koje tišti problem sa mucanjem i iz inostranstva: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne gore, Makedonije, Rusije, Austrije, Švajcarske, Izraela i SAD. Granice nisu problem kada nastojimo da se oslobodimo ograničenja u govoru.

DrVorobjevklinikfoto