Mucanje nije jače od tebe

almirAlmir: „Treba da obratimo pažnu. Pravilno da vežbamo. Da smo uporni..“

 

 

 

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Dobar dan.

Almir: Dobar dan.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Kako ste?

Almir: Pa evo odlično sam. Vi?

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Ja isto. Reci koliko imaš godina? Šta radiš? Čime se baviš?

Almir: Zbunio sam se malo.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Govori na koji god hoćeš način, samo je važno da govoriš bez mucanja.

Almir: Imam 30 godina. Ime mi je Almir. Dolazim iz Crne gore iz Bara.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Daj savet novim učenicima. Na šta treba da obrate pažnju za vreme terapije?

Almir: Treba da obratimo pažnu. Pravilno da vežbamo. Da smo uporni.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Doktor mora nešto da ti prizna. A to je, pošto ima baku koja uvek pita doktora za njegove pacijente i on je jednom ispričao da ima pacijenta koji sad više nije samo pacijent, već i njegov prijatelj, Almir, i da Almir ima napredak, da ima određeni rezultat, ali prosto to nije dovoljno, da mora još. I tada ga je baka zamolila, a on je dao baki časnu reč, da će pomoći Almiru i da vas dvojca nemate drugi izlaz nego da se oslobodiš ti. Doktor će, kao što smo već jednom pisali pismo tvojim roditeljima, prosto kako da ti oni pomognu – saveti i šta ti trebaš da radiš. I mora da ti prizna da je tvoj slučaj jedan od najtežih slučajeva koje je on sretao u svojoj praksi.

Almir: Da

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Doktor ne želi samo da ti pomogne u tome da pobediš mucanje, već i da ostvariš ono o čemu si pričao, ato je da nađeš novi posao, da nađeš devojku i da osnuješ porodicu. Da bi to ostvario moraš da slušaš doktora, da shvatiš šta ti govori.

Almir: Da

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Ti prosto misliš da je mucanje jače od tebe.

Almir: Da

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: I da ne možeš da ga savladaš. I da, najpre, doktor je rekao da od sada moraš da radiš samo kako ti on kaže. Da koristiš bilo koji instrument koji želiš, samo da ne dozvoliš sebi zamuckivanje. Mucanje nije jače od tebe – to što ti misliš da je tako, tako isto je i doktor smatrao da je mucanje jače, ali to nije tako. Ipak si ti mnogo jači od mucanja. I ti prosto nećeš da slušaš kako treba. Moraš se prosto umoriti od tog svog zamuckivanja i tog svog mucanja i koristiti sve instrumente koje si već naučio ovde da radiš. I polako da govoriš jer si već pokazao da možeš da govoriš bez mucanja i samo treba da nastaviš tako. Doktor kaže da sada da obećaš da ćeš koristiti sve instrumente i da nećeš sebi dozvoljavati i ta nećeš zamuckivati.

Almir: Ja obećavam da ću raditi vežbe ovako kao što smo ovde radili.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Ovo šta si sada radio je klasičan primer to kako sebe nekontrolišeš. Ti moraš od početka do kraja rečenice da govoriš glasnim šapatom. Znači celu rečenicu glasnim šapatom.

Almir: Ja obećavam da ću raditi vežbe ovako kao što smo ovde radili.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Ovo je sada bio primer kako kada si govorio glasnim šapatom da tih zamuckivanja skoro da nije ni bilo, a da si govorio normalnim glasom onda bi bilo već problema. To ti je pokazatelj da moraš da slušaš doktora.

Almir: Da