Vežbanjem do pobede nad mucanjem

majaMaja: „Što se strahova tiče pomoglo je to što smo išli da šetamo, što smo zvali telefonom. Ja sam često zvala tako, ne bitno šta, čisto da se oslobodim straha i uspelo je!“

 

 

 

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Majo, ispričaj o sebi. Čime se baviš? Koliko imaš godina i kako sada govoriš?

Maja: Zovem se Maja, imam 22 godine, studiram. U slobodno vreme malo nešto radim. Pa, sada trenutno govorim dobro. Posle prvog puta kada sam ovde bila, nije bilo ovako dobro. Malo sam nekim delom, takođe, ja kriva zato što nisam vežbala i nisam se pridržavala svega, ali sada je okej, zato što vežbam, trudim se i polako pričam.

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Daj savet novim pacijentima na šta treba da obrate pažnju za vreme terapije, ali isto tako na šta bi trebalo da obrate pažnju i posle terapije i uopšte neki savet kako čovek treba da pobedi svoj strah?

Maja: Za vreme terapije bi stvarno trebalo da se radi što više. I da se pre svega, ovde dok mi sad svi zajedno radimo, da se zajedno vežba i da se sluša šta doktor ima da kaže. Kod kuće je, meni bar bilo, mnogo bitnije da ja sebe iskontrolišem, da se zaustavim, da pazim šta govorim i kako govorim ali takođe smatram da je i vežbanje isto mnogo bitno. A sto se strahova tiče pomoglo je to što smo išli da šetamo, što smo zvali telefonom. Ja sam često zvala tako, ne bitno šta, čisto da se oslobodim straha i uspelo je!

Dr Vorobjev / Prevodilac Jelena: Jedan od ciljeva ove vežbe je da govorite pred kamerom ustvari jeste u tome da, pošto si sada odlicno govorila i da prosto sada ne smes da govoris lošije nego sada. Znači tvoj nivo govora ne sme biti lošiji nego sada. Prosto to moraš da zapamtiš.